Welkom op de website van Stichting Vrienden van de Gelderse Molen

Logo SVGMU bent nu op de thuispagina van de stichting. Ter linkerzijde treft u de index aan van de beschikbare pagina's. Een klikje brengt u direct naar de betreffende pagina.
Hieronder treft u de inhoudsopgave van deze pagina aan. Ook hier is een klikje genoeg om in het onderwerp te komen. Onder elk onderwerp staat ons logo met 'Naar boven' dat u kunt aanklikken om hier terug te komen.

Online aanmelden donateurs en vragen om informatie
Nieuwe voorzitter nodig
Restauratie model paltrok
Jurisprudentie legeskosten
Vacatures voor molenaars
Belangstelling voor een bestuursfunctie?
Hebt u een molen zonder molenaar? Bent u molenaar zonder molen?

Online aanmelden donateurs en vragen om informatie

Met ingang van heden is het mogelijk om op de site rechtstreeks aan te melden als donateur (zie Donateurschap). Ook is het nu mogelijk om op de site een vraag om informatie of het doorgeven van opmerkingen te regelen (zie Contact).

SVGM Naar boven

Nieuwe voorzitter nodig

Hamer Gerrit Pol treedt aan het einde van dit jaar terug als voorzitter van SVGM. Het bestuur van onze stichting kijkt nu reeds uit naar een opvolger. Belangstellenden daarvoor kunnen zich aanmelden bij de secretaris van de SVGM (bellen mag ook). Ook personen die aandacht op een kandidaat willen vestigen, wordt gevraagd te reageren. Opzet is de nieuwe bestuurder zo snel mogelijk bij het bestuurswerk van onze stichting te betrekken.

Overigens wordt ook nog gezocht naar een nieuwe bestuurder ten noorden en westen van de Gelderse rivieren. Ook daarvoor zien we belangstellenden tegemoet.

SVGM Naar boven

Restauratie model paltrok

kapotte molen winterfair Op de beurs Winterweelde toonden we een zwaar beschadigd model van een paltrok (zie foto links). Dit model is inmiddels door een vrijwilliger gratis gerestaureerd. Het prachtige resultaat is te zien op de overige foto's. Uiteraard hebben we een passend bedankje geregeld. Dit model, en andere molenmodellen, zullen te zien zijn op beurzen waar de SVGM in de toekomst acte de présence zal geven.
paltrok gerestaureerd paltrok achter paltrok boven paltrok voor
zonder achterwand paltrok zaagraam

SVGM Naar boven

Jurisprudentie legeskosten

Er ligt een uitspraak van de rechtbank in Den Haag over het in rekening brengen van legeskosten bij aanpassing van oude bestemmingsplannen. Meer gegevens op de pagina Overheid.

SVGM Naar boven

Vacatures voor molenaars

Vacature De Hoop te Rha

De Hoop te Rha Harry Hofman is inmiddels twintig jaar met veel plezier molenaar op molen de Hoop te Rha. Door omstandigheden heeft hij steeds minder tijd om de molen te draaien.
Voor het lopende onderhoud is er veel hulp van de bewoners van Rha, elke zaterdag om 10 uur komt er een om te helpen met het kruien, met grasmaaien, met schoonmaakwerk, et cetera.
Het zou voor Harry heel fijn zijn om er een vrijwilliger bij te hebben om veel werk over te nemen.
Op dit moment is er niet veel aanloop maar de gemeente is met een groep bezig om het toeristisch met betere routebeschrijvingen e.d. aantrekkelijker te maken.
Het zou jammer zijn als de molen in Rha die zeer gezichtsbepalend is te weinig draait. Hopelijk is er een molenaar die zich geroepen voelt.
Aanmeldingen bij De Hoop in Rha of via de secretaris van de SVGM (zie pagina bestuur).

SVGM Naar boven

VacatureWilpermolen

De stichting Behoud Wilpermolen is op zoek naar een molenaar om de huidige staf terzijde te staan. De bedoeling is om een deel van de draaidagen over te nemen van de huidige molenaar. De molen is te vinden op Molenallee 12 te Posterenk (ongeveer halverwege Deventer en Apeldoorn). Momenteel draait de molen zaterdags van tien tot vier maar in overleg zijn andere tijden ook mogelijk.
Op de site van de Wilpermolen is meer informatie te vinden waaronder contactgegevens.

SVGM Naar boven

Belangstelling voor een bestuursfunctie?

De SVGM is nog op zoek naar nieuwe bestuursleden, wil jij het team versterken meld je dan aan.

Bij voorkeur uit het noordelijke deel van de provincie.

Of wil je eerst meer weten informeer dan uiteraard.

SVGM Naar boven

Hebt u een molen zonder molenaar? Bent u molenaar zonder molen?

Om molens en molenaars bij elkaar te brengen kunt u zich aanmelden bij de secretaris.
Als u een molen heeft waarvoor u een (vrijwillig) molenaar zoekt meldt dan bij de secretaris de plaats en de naam van de molen en voor hoeveel en welke dagen en uren u een molenaar (of meer) zoekt. U kunt natuurlijk minima en maxima aangeven. Ook of u één molenaar zoekt of dat er ook gereageerd mag worden op een deel van de vacature.
Bent u molenaar maar weet u niet een, twee, drie een molen in uw omgeving om (af en toe) op te draaien geef dan uw gegevens door aan de secretaris met daarbij wat informatie over uw beschikbaarheid en over het gebied waarin de molen (eventueel ook wat voor soort molen) zou moeten worden gevonden.
Wij kunnen dan als bestuur proberen vraag en aanbod aan elkaar te koppelen. Het geeft geen garantie maar verbetert misschien wel uw kansen. We zullen in geen geval uw gegevens op de website plaatsen tenzij u daar speciaal om vraagt.

SVGM Naar boven

Molen De Kroon