Welkom op de website van Stichting Vrienden van de Gelderse Molen

Logo SVGMU bent nu op de thuispagina van de stichting. Ter linkerzijde treft u de index aan van de beschikbare pagina's. Een klikje brengt u direct naar de betreffende pagina.
Hieronder treft u de inhoudsopgave van deze pagina aan. Ook hier is een klikje genoeg om in het onderwerp te komen. Onder elk onderwerp staat ons logo met 'Naar boven' dat u kunt aanklikken om hier terug te komen.


Nieuw: Vereniging Molenfederatie Gelderland
Vacature vrijwilligers molen “De Drie Waaien”
De jaarlijkse excursie van de SVGM is afgelast
De jaarlijkse excursie van de SVGM is verschoven naar zaterdag 10 oktober
De restauratie van Coops Molen te Zelhem is gestart
De Hollandsche Molen blij verrast met Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019
Verslag (en begeleidende brief) bijeenkomst 7 dec. 2017 DHM met eigenaren
Online aanmelden donateurs en vragen om informatie
Restauratie model paltrok
Jurisprudentie legeskosten
Vacatures voor molenaars
Hebt u een molen zonder molenaar? Bent u molenaar zonder molen?

Nieuw: Vereniging Molenfederatie Gelderland

Hieronder een afbeelding van de advertentie voor een molenconsulent voor de nieuw opgerichte vereniging voor belangenbehartiging van moleneigenaren in Gelderland. De advertentie kan ook gedownload worden. Deze komt dan in een nieuw tabblad van uw browser of is te vinden middels [Ctrl]+[J]. advertentie

SVGM Naar boven

Vacature vrijwilligers molen “De Drie Waaien”

De Drie Waaien De molen “De Drie Waaien”(1869) is een stenen stellingmolen ten oosten van Druten bij het plaatsje Afferden (gld). De molen ligt prachtig in een vlak landschap tussen de weilanden en is van ver te zien.
De molen is elke zaterdag open voor bezoekers. Ook kunnen groepen op afspraak een excursie door de molen krijgen.

Dankzij een team van vrijwilligers kan de molen worden onderhouden, draaien, malen en open zijn voor bezoekers.

Momenteel is er slechts één gecertificeerde molenaar (Rob Duinkerken) actief op deze molen, samen met de molenaar in opleiding (Heidi Nengerman).

Voor de molen zoeken wij nieuwe vrijwilligers die:

Wat bieden wij?

Meer informatie en aanmelden
Enthousiast geworden? Neem dan contact op met vrijwillig molenaar Rob Duinkerken, tel. 0624152862 of stuur een e-mail.

SVGM Naar boven

De jaarlijkse excursie van de SVGM is afgelast

Wegens de coronapandemie en de onlangs verscherpte maatregelen is een tripje naar België niet langer mogelijk. Omdat een belangrijk deel van de route en de te bezoeken locaties zich in dat land bevindt heeft het bestuur besloten de axcursie voor 2020 af te gelasten.
De betaalde inschrijfgelden zullen zo spoedig mogelijk worden teruggestort. Mocht u ze op 10 oktober nog niet ontvangen hebben neem dan alstublieft even contact op.

SVGM Naar boven

De jaarlijkse excursie van de SVGM is verschoven naar zaterdag 10 oktober

Wegens de coronapandemie is de excursie op zaterdag 23 mei 2020 niet doorgegaan. Er is nu een nieuwe datum gevonden. De excursie zal plaatsvinden op zaterdag 10 oktober 2020.

We vertrekken om 09:00 uur bij het gemeentehuis van Renkum aan de Generaal Urquhartlaan 4, te Oosterbeek.
Zorg dat je op tijd bent!

Voor meer gegevens over wat we gaan bezichtigen kunt u in De Gelderse Molen, eerste kwartaal 2020 kijken. Dit is ook op de website te vinden onder 'Tijdschrift')

Om deel te kunnen nemen aan de excursie moet uiterlijk 21 september 2020 het verschuldigde bedrag van € 38,- p.p. op de rekening NL28ABNA0424958317 van het SVGM te Arnhem staan, onder vermelding van: excursie 2020.
Verder graag het donateursnummer vermelden (zie adreslabel De Gelderse Molen, rechtsboven).
Als u geen donateur bent graag uw e-mailadres bij de betaling opnemen.

In dit bedrag zitten de buskosten, entreegelden voor de molens en het museum , koffie/thee en Limburgse vlaai op wind- en motormaalderij Sint-Petrus en het lunchpakket wat jullie zullen ontvangen. Het lunchpakket bestaat uit: broodje kaas, broodje ham, krentenbol, fruit en flesje water.

SVGM Naar boven

De restauratie van Coops Molen te Zelhem is gestart

Coops 1 Coops 2 Coops 3 Coops 4


Zoals op bovenstaande foto's te zien is, is de restauratie van de romp van de Coops Molen te Zelhem ter hand genomen. Als alles volgens plan gaat lopen staat er over een vermoedelijk flink aantal maanden weer een maalvaardige molen in Zelhem


Voor informatie over de restauratie kijkt u op de facebookpagina van Coops Molen bereikbaar via deze link


SVGM Naar boven

De Hollandsche Molen blij verrast met Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019

DHM uitreikingVoor het hele artikel kijkt u op de pagina nieuws.


SVGM Naar boven

Verslag (en begeleidende brief) bijeenkomst 7 dec. 2017 DHM met eigenaren

Op 7 december 2017 is er in Elst een bijeenkomst geweest van De Hollandsche Molen met de SVGM en de Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied. Hiervan is door De Hollandsche Molen een verslag gemaakt dat u hier kunt ophalen. De eerste bladzijde bevat de begeleidende brief, de andere twee het verslag.
Behalve bij de in de brief genoemde contactadressen kunt u ook bij de secretaris van de SVGM terecht.

SVGM Naar boven

Online aanmelden donateurs en vragen om informatie

Met ingang van heden is het mogelijk om op de site rechtstreeks aan te melden als donateur (zie Donateurschap). De mogelijkheid in Contact tot het stellen van een vraag is vervallen wegens veelvuldig misbruik voor reclame.

SVGM Naar boven

Nieuwe voorzitter nodig

Hamer Gerrit Pol treedt aan het einde van dit jaar terug als voorzitter van SVGM. Het bestuur van onze stichting kijkt nu reeds uit naar een opvolger. Belangstellenden daarvoor kunnen zich aanmelden bij de secretaris van de SVGM (bellen mag ook). Ook personen die aandacht op een kandidaat willen vestigen, wordt gevraagd te reageren. Opzet is de nieuwe bestuurder zo snel mogelijk bij het bestuurswerk van onze stichting te betrekken.

Overigens wordt ook nog gezocht naar een nieuwe bestuurder ten noorden en westen van de Gelderse rivieren. Ook daarvoor zien we belangstellenden tegemoet.

SVGM Naar boven

Restauratie model paltrok

kapotte molen winterfair Op de beurs Winterweelde toonden we een zwaar beschadigd model van een paltrok (zie foto links). Dit model is inmiddels door een vrijwilliger gratis gerestaureerd. Het prachtige resultaat is te zien op de overige foto's. Uiteraard hebben we een passend bedankje geregeld. Dit model, en andere molenmodellen, zullen te zien zijn op beurzen waar de SVGM in de toekomst acte de présence zal geven.
paltrok gerestaureerd paltrok achter paltrok boven paltrok voor
zonder achterwand paltrok zaagraam

SVGM Naar boven

Jurisprudentie legeskosten

Er ligt een uitspraak van de rechtbank in Den Haag over het in rekening brengen van legeskosten bij aanpassing van oude bestemmingsplannen. Meer gegevens op de pagina Overheid.

SVGM Naar boven

Vacatures voor molenaars

Vacature De Hoop te Rha

De Hoop te Rha Harry Hofman is inmiddels twintig jaar met veel plezier molenaar op molen de Hoop te Rha. Door omstandigheden heeft hij steeds minder tijd om de molen te draaien.
Voor het lopende onderhoud is er veel hulp van de bewoners van Rha, elke zaterdag om 10 uur komt er een om te helpen met het kruien, met grasmaaien, met schoonmaakwerk, et cetera.
Het zou voor Harry heel fijn zijn om er een vrijwilliger bij te hebben om veel werk over te nemen.
Op dit moment is er niet veel aanloop maar de gemeente is met een groep bezig om het toeristisch met betere routebeschrijvingen e.d. aantrekkelijker te maken.
Het zou jammer zijn als de molen in Rha die zeer gezichtsbepalend is te weinig draait. Hopelijk is er een molenaar die zich geroepen voelt.
Aanmeldingen bij De Hoop in Rha of via de secretaris van de SVGM (zie pagina bestuur).

SVGM Naar boven

VacatureWilpermolen

De stichting Behoud Wilpermolen is op zoek naar een molenaar om de huidige staf terzijde te staan. De bedoeling is om een deel van de draaidagen over te nemen van de huidige molenaar. De molen is te vinden op Molenallee 12 te Posterenk (ongeveer halverwege Deventer en Apeldoorn). Momenteel draait de molen zaterdags van tien tot vier maar in overleg zijn andere tijden ook mogelijk.
Op de site van de Wilpermolen is meer informatie te vinden waaronder contactgegevens.

SVGM Naar boven

Hebt u een molen zonder molenaar? Bent u molenaar zonder molen?

Om molens en molenaars bij elkaar te brengen kunt u zich aanmelden bij de secretaris.
Als u een molen heeft waarvoor u een (vrijwillig) molenaar zoekt meldt dan bij de secretaris de plaats en de naam van de molen en voor hoeveel en welke dagen en uren u een molenaar (of meer) zoekt. U kunt natuurlijk minima en maxima aangeven. Ook of u één molenaar zoekt of dat er ook gereageerd mag worden op een deel van de vacature.
Bent u molenaar maar weet u niet een, twee, drie een molen in uw omgeving om (af en toe) op te draaien geef dan uw gegevens door aan de secretaris met daarbij wat informatie over uw beschikbaarheid en over het gebied waarin de molen (eventueel ook wat voor soort molen) zou moeten worden gevonden.
Wij kunnen dan als bestuur proberen vraag en aanbod aan elkaar te koppelen. Het geeft geen garantie maar verbetert misschien wel uw kansen. We zullen in geen geval uw gegevens op de website plaatsen tenzij u daar speciaal om vraagt.

SVGM Naar boven

Molen De Kroon