Nieuws

Deze bladzijde bevat de volgende onderwerpen, waar u direct heen kunt door het onderwerp aan te klikken.
De Hollandsche Molen blij verrast met Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019
Monumentendag 2018 op korenmolen De Hoop Rijswijk
Watermolen Heerde krijgt weer waterrad
Molen De Koe draait 10 jaar
De Hoop Rijswijk bijna met de voet in het water
Herbouw De Ooievaar Terwolde
Wieken steken Grafelijke Torenmolen Zeddam
Website Molenfonds en Crowdfunding
"30 jaar na de restauratie"
Lintje voor Dirk Minor
Opening gerestaureerde Hellouwse Molens
Omwentelingen: Top tien van 2015
Molenaarsambacht genomineerd als immaterieel erfgoed
Puurveense molen uit as herrezen
Restauratie watermolen Keppel
Samenstelling bestuur
Omwentelingen: Top tien van 2013

De Hollandsche Molen blij verrast met Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019

De Hollandsche Molen is heel blij met de toekenning van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019. Het Cultuurfonds maakte donderdag 9 mei bekend dat deze jaarlijkse oeuvreprijs van 150.000 euro naar De Hollandsche Molen gaat. De landelijke molenvereniging, gevestigd in Amsterdam, krijgt de prijs vanwege ‘haar actieve en dynamische rol bij het molenbehoud in Nederland in de breedste zin des woords. Door het werk van de vereniging zijn honderden molens bewaard gebleven en in veel gevallen weer in beweging gekomen’, zo is te lezen in de officiлle toekenningsbrief.

DHM uitreiking

op de foto vlnr. Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, Nicole Bakker, directeur, en Leo Endedijk, hoofd belangenbehartiging van De Hollandsche Molen. (Foto: Floris Heuer)

Directeur Nicole Bakker en oud-directeur Leo Endedijk waren totaal verrast toen zij uit handen van Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de toekenning officieel kregen uitgereikt bij molen De Gooijer in Amsterdam. Nicole Bakker: “Dit is een enorme eer voor De Hollandsche Molen en we zien deze prijs als stimulans extra hard te blijven werken voor het behoud van deze bijzondere monumenten.”

Toename maatschappelijk draagvlak molens
Niet alleen is er veel waardering voor het fysiek behoud van molens. Uit de toekenningsbrief: ‘Ook is het maatschappelijk draagvlak voor het behoud van molens en de interesse voor het cultureel erfgoed aanzienlijk toegenomen waarmee de wind- en watermolens een niet weg te denken plaats hebben verworven in de Nederlandse samenleving.’

Lof voor Leo Endedijk
In de officiлle toekenningsbrief staan ook veel lovende woorden voor oud-directeur Leo Endedijk, momenteel hoofd belangenbehartiging bij de vereniging: ‘Mede dankzij de bevlogenheid en deskundigheid van Leo Endedijk is het de afgelopen decennia gelukt alle partijen die in Nederland de molens beschermen eendrachtig te laten optrekken, en de molen als hйt icoon voor ons land in ere te houden.’

Geldbedrag en een fonds op naam
Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019 is een bedrag van 150.000 euro verbonden. De helft daarvan gaat als startkapitaal in een fonds op naam dat de vereniging De Hollandsche Molen samen met het Cultuurfonds een bestemming naar keuze gaat geven. Wat die bestemming is, wordt door De Hollandsche Molen en het Cultuurfonds later in het jaar bepaald.

Nationale Molendag
Directeur Nicole Bakker vindt het extra mooi dat de bekendmaking plaatsvindt vlak voor Nationale Molendag: “Deze prijs is weliswaar aan De Hollandsche Molen toegekend, maar deze had de vereniging nooit kunnen krijgen zonder de inzet van alle vrijwilligers, waaronder de vrijwillige molenaars, die zich voor de molenzaak inzetten. Komend weekend is het Nationale Molendag. Zij zetten de deuren voor het publiek open. Een recordaantal van ruim 760 molens doen mee en het stijgend aantal bezoekers de afgelopen jaren onderstreept eens te meer dat molens bij Nederland horen.”

Voor het filmpje over de uitreiking van de toekenningsbrief klik hier.


SVGM Naar boven

Monumentendag 2018 op korenmolen De Hoop Rijswijk

De Hoop

De korenmolen De Hoop heeft ter gelegenheid van monumentendag 2018 op 8 september weer diverse activiteiten. De gegevens zijn te vinden in deze nieuwsbrief.
U kunt ook naar de website van De Hoop te Rijswijk


SVGM Naar boven

Watermolen Heerde krijgt weer waterrad

Heerde 0Heerde 1

Van de watermolen in Heerde ontvingen we een persbericht inzake de herplaatsing van een waterrad.

Op 15 juni om 15:00 vindt de opening plaatst.
16 juni is er een open dag van 10 tot 16 uur.
Het waterrad draait vrijwel altijd, ongeveer 16 uur per dag!


SVGM Naar boven

Molen De Koe draait 10 jaar

logo Koe 10 Van De Koe in Ermelo ontvingen we een persbericht dat aanvangt met de volgende zinnen: "Dit jaar draait Molen De Koe 10 jaar. Een jubileumjaar en dus is er feest bij de Ermelose molen. Het hele jaar door wordt dit gevierd, maar speciaal op de welbekende Molendag op zaterdag 12 mei, een Creatieve Dag op zaterdag 19 mei en de Molentourtocht op zaterdag 26 mei staat de molen extra in het zonnetje.
De volledige tekst kunt u vinden in het persbericht, dat u hier vinden kunt.


SVGM Naar boven

De Hoop Rijswijk bijna met de voet in het water

Met de recente periode van hoogwater is De Hoop te Rijswijk aan de rand van de rivier komen te staan. Hier wat beelden, de eerste twee vanaf waar normaal de toegangsweg te vinden is, de derde vanaf de overkant van de Lek.

van afstand dichterbij vanaf de overkant
SVGM Naar boven

Herbouw De Ooievaar Terwolde

De werkzaamheden om de in augustus 2015 afgebrande Ooievaar te herbouwen zijn al aardig op streek. Hier wat beelden van de opbouw van het achtkant.

boven de stelling achtkant-80 achtkant-81 achtkant-82 achtkant-83 achtkant-84 infobord achtkant-86 kraanwagen achtkant-88 doorsnee uitvoerder achtkant-91
SVGM Naar boven

Wieken steken Grafelijke Torenmolen Zeddam

Op woensdag 15 maart is de Grafelijke Torenmolen te Zeddam van wieken voorzien. Hier aan aantal afbeeldingen van dit gebeuren.

kale toren wieken complete einde roeden heklat takelwagen wiekloze askop klaar-af in de takels laat maar zakken
SVGM Naar boven

Website Molenfonds en Crowdfunding

Op de Molencontactdag op vrijdag 18 november 2016 werd onder meer de website Molenfonds gepresenteerd, met daaraan gekoppeld een eenvoudige manier voor molenstichtingen en -eigenaren om een project voor crowdfunding op te zetten.

Crowdfunding

Dй nieuwe manier om gelden op te halen, bijvoorbeeld voor een onderhoudsklus aan de molen. Het probleem is dan vaak niet om een website te maken met de benodigde gegevens maar wйl om het zo te regelen dat de potentiлle gevers direct op de site een link kunnen krijgen naar iDeal of PayPal. Daar zijn kosten aan verbonden en vaak ook veel moeite, als het al lukt. De Hollandsche Molen heeft daar een oplossing voor gevonden. Projecten op molengebied worden, na goedkeuring, opgenomen op de site www.molenfonds.nl. Daarop staan dan de projecten met het bedrag van de doelstelling, het opgehaalde bedrag en een korte omschrijving.

website molenfonds

Per project (of voor het algemeen molenfonds) kan geld worden gegeven via iDeal of PayPal. Die betalingen worden direct verwerkt op de site. Het is niet de bedoeling dat hier echt grote of uitgebreide projecten aan bod komen (die kunt u dan beter splitsen in hapklare brokken).

Op een andere pagina is de mogelijkheid om een project aan te melden. Voor nadere inlichtingen kunt u het beste op de site kijken en daarna eventueel contact opnemen met de Hollandsche Molen.


SVGM Naar boven

"30 jaar na de restauratie"

Een feest op de Ingense molen "Op Hoop van Beter" op 18 juni net na de middag. De reden was dat het dertig jaar geleden was dat de molen na de restauratie in gebruik was genomen.
Dertig jaar, een vreemd getal voor een viering? In dit geval niet. De molen werd in 1893 in gebruik genomen en in 1923 onttakeld, wieken en stelling verdwenen. Tegen de achterdeur werd een hok voor een motor gebouwd. Dat zijn dus dertig jaren dat de molen in bedrijf was. En dan is dertig jaar na de heringebruikname een feestje vieren niet vreemd.

De onthulling van een vergeten detail (waar zelf sommige oudere inwoners niet van wisten) betrof de doorgang door de molen. Die was jarenlang afgesloten door een degelijke muur van bakstenen. Die muur is nu weg en vervangen door een kozijn met een grote ruit.
Door de molen rijden kan nog steeds niet, maar door de molen kijken is nu in ieder geval wйl mogelijk.
In zijn speech maakt de voorzitter van de stichting "Vrienden van de Ingense Molen" een klein foutje. Hij sprak de hoop uit dat het de volgende dertig jaar net zo goed zou gaan als de afgelopen dertig jaar. Dat is natuurlijk strijdig met de naam van de molen en daar heb ik hem dan in mijn speechje bij de overhandiging van een envelop ook op gewezen.

frans


SVGM Naar boven

Lintje voor Dirk Minor

Op 14 mei, nationale molendag, kreeg Dirk Minor (67) uit Laag-Keppel een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Dat gebeurde op kasteel Keppel door de burgemeester van Bronckhorst, mevrouw Besselink. Dirk mag zich nu Lid in de orde van Oranje-Nassau noemen!
Met een smoesje werd hij aan het einde van de middag door de baron weggelokt naar het tegenoverliggende kasteel. Pas bij binnenkomst in de ridderzaal van het kasteel kreeg Dirk in de gaten dat er iets speciaals aan de hand was. En wie Dirk een beetje kent, weet dat hij daar eigenlijk niets van moet hebben. Altijd op de achtergrond, voor iedereen klaarstaand, maar vooral niet in de schijnwerpers graag!

Begonnen in 1972 op De Buitenmolen in Zevenaar, waar hij het vak leerde van Willem Strijbosch sr., verhuisde Dirk in 1978 met zijn Ans naar de watermolen in Laag-Keppel. Daar draait hij dus al bijna 38 jaar zowel de watermolen als de spinnekop.
En hoe! De windmolen draait bijna dagelijks; de watermolen vanwege de beperkingen (kanalisering van de Oude IJssel) iets minder vaak. De molens zijn beide in prima staat van onderhoud: daar zorgt Dirk als geen ander voor! Bezoekers aan de de tuin en de molens komen overal wel een jampotje tegen waarin wat gedoneerd kan worden voor bijvoorbeeld verf of andere materialen. Binnen de Stichting Keppelse Molens maakt hij zich daar onophoudelijk sterk voor. Allerlei plannetjes rondom de molens zijn leuk, maar het onderhoud van de molens komt altijd op de eerste plaats!

Naast het feit dat hijzelf al sinds 1972 vrijwillig molenaar is, heeft Dirk mede gezorgd voor aanwas van nieuwe molenaars in onze provincie. Al tientallen jaren bezoekt Dirk elke derde woensdag van de maand de theorie-avonden in molen De Kroon in Arnhem. Hij kent dus бlle Gelderse vrijwilligers-in-opleiding. Ze kunnen tegen de tijd dat ze (proef)examen moeten doen altijd bij hem terecht om nog eens de examenstof door te nemen. Op de examendag zelf is hij vaak in zijn Suzuki Alto in de buurt van de examenmolen om met hen na te kunnen praten over het examen. En dat Dirk en Ans ook nog bij vorst de schaatsbaan achter de molen onderhouden en helpen runnen, zich inzetten voor diverse goede doelen, in de omgeving rommel opruimen, zich inzetten bij feestelijkheden in het dorp, het gras langs de Oude IJssel maaien, de prachtige groente- en bloementuin onderhouden.... het maakt Dirk’s lintje alleen nog maar welverdiender! En dat dat lintje ook een beetje voor Ans is moge duidelijk zijn.....

Henk Venhorst, molenaar van De Buitenmolen in Zevenaar.
Koos van Hal, molenaar van De Hoop in Giesbeek.

SVGM Naar boven

Opening gerestaureerde Hellouwse Molens

Op vrijdag 13 mei 2016 was het zover. De twee gerestaureerde wipmolens in Hellouw werden weer in gebruik genomen na een grondige restauratie door molenmakerij Berkhof.
Na een ontvangst met koffie in de voor de gelegenheid bij de achterste molen (de laaglandse molen) geplaatste feesttent werden door de voorzitter en de secretaris speeches gehouden. Daarbij werden ook de vrijwilligers, die veel werk hebben verzet bij de restauratie (men sprak van een ton besparing!), in de bloemetjes gezet. Vervolgens overhandigde Nico Papineau Salm van De Hollandsche Molen een tweetal barometers, ййn voor elke molen. Namens de molenmaker werd een herinnering aan de restauratie overhandigd. Onze secretaris, frans klaus, overhandigde daarna namens de SVGM een cheque aan het bestuur van de Molenstichting.
Daarna liep het gezelschap, voorafgegaan door enkele bestuursleden van de Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied en de burgemeesters van de gemeenten Lingewaal en Neerijnen naar de brug voor de eerste handeling. Twee burgemeesters, want de westzijde van die brug is Lingewaal, de molen ligt in Neerijnen. Bij de brug hield burgemeester Loes van Ruijven-van Leeuwen een speech en onthulde de steen met het jaartal 2015 in de brugleuning. Vervolgens ging de groep om de staart van de molen heen waar burgemeester Harry de Vries van Neerijnen na een speech de linten in de deuropening van de molen doorknipte.
Het onderhuis is heringericht in de stijl van de jaren vijftig en wordt nu gebruikt als bezoekerscentrum. Met telkens enkele gasten, vanwege de beperkte ruimte, werd een en ander bekeken. In het (scheve) bakhuis was nog een kleine expositie van schilderijen van Peter van Zuidam van al dan niet verdwenen molens uit de gemeente Neerijnen.
Na een glaasje was er gelegenheid nog wat rond te kijken, al dan niet gevolgd door een wandeling (of autoritje) naar de Voorste Hellouwse Molen.
Het weer zat zййr mee, prachtig zonnetje en een lekker windje, zodat de wieken goed rond gingen.

Voor de mensen die niet hebben gezien hoe de achterste molen er ongeveer een jaar geleden uit zag is hier een foto die gemaakt is vanaf de A15 tijdens het langs rijden. Deze foto is gemaakt op 8 mei 2015, dus iets meer dan een jaar vууr de feestelijke heropening.


SVGM Naar boven

Omwentelingen: Top tien van 2015

Onlangs ontvingen we de opgave van het aantal omwentelingen dat Gelderse molens hebben gedraaid in 2015. Het leek ons wel aardig om hier een lijstje op te nemen met de tien hoogste aantallen.
Bij deze opgave kunt u uitsluitend windgedreven molens vinden, van de andere soorten (water- en rosmolens en stoomgemalen) is er geen opgave.

Omwent. Plaats Molen Soort molen
1.232.314 Laag-Keppel Follega Molen Spinnenkop
1.100.000 Oud-Zevenaar De Hoop Achtkante Stellingmolen
752.500 Nijmegen De Witte Molen Ronde Stenen Stellingmolen
659.660 Maasbommel Maasbommelsche Korenmolen Ronde stenen stellingmolen
455.100 Warnsveld Nooit Gedacht Achtkante Stellingmolen
379.996 Nieuw-Wehl Bernadette Ronde Stenen Grondzeiler
364.273 Miste De Meenkmolen Achtkante Beltmolen
361.529 Wageningen De Vlijt Ronde stenen stellingmolen
350.836 Groesbeek De Zuidmolen Ronde stenen beltmolen
332.973 Walderveen De Walderveense Molen Achtkante stellingmolen

SVGM Naar boven

Molenaarsambacht genomineerd als immaterieel erfgoed

Het molenaarsambacht wordt genomineerd als immaterieel erfgoed. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten deze traditie voor te dragen bij UNESCO. De bewindsvrouw maakte dit op 25 november bekend op de krijtmolen d'Admiraal in Amsterdam.

Minister Bussemaker neemt hiermee het advies van de Raad voor Cultuur over. Het is voor het eerst dat Nederland een traditie voordraagt voor de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Het is nu aan Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, Vereniging De Hollandsche Molen, Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde en het Gild Fryske Mounders om een nominatiedossier samen te stellen. Het dossier wordt in het voorjaar van 2016 ingediend bij UNESCO.

Bussemaker: ‘Molens zijn al sinds eeuwen met Nederland verbonden. Molenaars zijn nodig om de molens te laten draaien. Ook in de toekomst moeten we kunnen blijven genieten van de werking van deze dynamische monumenten. Door het molenaarsambacht voor te dragen bij UNESCO, gaat het vakmanschap van werken met molens niet verloren voor volgende generaties en blijft Nederland hйt molenland bij uitstek.’

Behoud voor de toekomst Sinds de negentiende eeuw zijn veel molens tot stilstand gekomen. Met het stilzetten van de molens ging ook de kennis van het werken met molens verloren. Het ambacht van de molenaar dreigde uit te sterven. Tegenwoordig laten vijftig beroepsmolenaars en honderden vrijwilligers de wind- en watermolens in Nederland draaien. Er is een opleiding voor vrijwillig molenaar opgezet. Ook zetten de vrijwilligers zich in om kennis over het ambacht van molenaar te delen met het grote publiek, zoals door de organisatie van de Nationale Molendag.

(Overgenomen uit de extra nieuwsbrief van De Hollandsche Molen van 25 november 2015)

SVGM Naar boven

Puurveense molen uit as herrezen

Eindelijk begint het er op te lijken. In Kootwijkerbroek staat binnenkort de mooiste molen van Gelderland. Op 13 en 14 november zijn de reeds ter plekke gereed gemaakte onderdelen in elkaar gezet. De onderbouw stond er al een tijdje; prachtig metselwerk met een sierrand rondom de onderbouw, waarin de pilasters zijn verwerkt, die als steenberen dienen om de hoekschoren van de stelling op te plaatsen. De romp stond ook al enige tijd naast de onderbouw gereed; mooi rank. Ook het nieuwe riet geeft daaraan extra uitstraling. Maar het geraamte afkomstig van molen De Vrees te Winterswijk was de basis voor de ranke opbouw. Dat geldt ook voor de molenkap; niet te hoog maar mooi van vorm. De nieuwe molenstelling, die in onderdelen in de werkplaats van molenmaker Berkhof in Zwartebroek was voorbereid, heeft een wel heel eigenzinnig karakter. De hoekschoren, waarop de buitenring van de stelling rust, zijn relatief zwaar uitgevoerd, waardoor geen steunschoren tussen de buitenring en deze hoekschoren nodig zijn. Wat ook opvalt aan de nieuwe molen zijn het groot aantal ramen in de rieten romp. Dat kom je niet vaak tegen.
Bij de opbouw van de molen zou het weer bijna spelbreker worden. Daarom is er voor gekozen niet alle hijswerkzaamheden op ййn dag uit te voeren. De stelling werd een dag eerder op zijn plaats aangebracht. De 14e volgden toen de romp en de kap. Die stonden voor 13.00 uur op de onderbouw, waardoor de wind, die ’s middags zou opsteken, geen roet in het eten kon gooien.
Met het steken van de roeden en het hangen van de staart is nog even gewacht. Dat wordt eind november of begin december. Daarna volgt nog de binnenafwerking zoals het aanbrengen van de zolders, trappen, luiwerk en het plaatsen van de maalstoelen met de molenstenen. Het gaat echt lukken dat Kootwijkerbroek sinds het afbranden van de molen in 1964 aan het einde van het jaar weer over een icoon van jewelste gaat beschikken.

SVGM Naar boven

Restauratie watermolen Keppel

Keppel front Hier wat beelden van half oktober 2015 van de restauratie van de watermolen in Laag-Keppel.
De toestand van het dak van de Keppelse molen was nog slechter dan wij dachten. Bij het verwijderen van de pannen bleek er op het dak een laag van 3 cm bitumen te liggen. Deze was in de loop der jaren gaan scheuren met het gevolg dat er overal lekkage was. Verder waren dakspanten en dakplaten behoorlijk verrot. Alle slechte delen zijn verwijderd er is isolatie op het dak aangebracht en nieuwe goten geplaatst. De werkzaamheden hebben zeker drie weken geduurd en werden door een lokale aannemer uitgevoerd. Dat de renovatiekosten ver boven de normale subsidie lagen is duidelijk.

Deze renovatie is mede mogelijk gemaakt door financiлle bijdragen van de Roelvink stichtingen en de RDO de Balije van Utrecht.

Keppel rechts Keppel links Keppel hout Keppel dak

SVGM Naar boven

Samenstelling bestuur

Sinds de bestuursvergadering van 12 februari 2015 bestaat het bestuur weer uit vijf personen.
Desondanks zouden wij graag nog een nieuw bestuurslid hebben uit het noorden van de provincie omdat we uit die hoek geen bestuurslid hebben.
Ook hebben we behoefte aan een nieuwe voorzitter want de huidige heeft aangekondigd dat 2016 zijn laatste jaar in die functie zal zijn.

SVGM Naar boven

Omwentelingen: Top tien van 2013

De meest recente opgave die wij momenteel hebben over het aantal omwentelingen dat Gelderse molens hebben gedraaid betreft die over 2013. Het leek ons wel aardig om hier een lijstje op te nemen met de tien hoogste aantallen.

Omwent. Plaats Molen Soort molen
2.966.757 Loenen De Middelste Molen Bovenslag Watermolen
1.212.390 Zevenaar De Hoop Achtkante Stellingmolen
1.120.648 Laag-Keppel Follega Molen Spinnenkop
619.000 Nijmegen De Witte Molen Ronde Stenen Stellingmolen
602.913 Eibergen De Mallumsche Molen Onderslag Watermolen
417.000 Warnsveld Nooit Gedacht Achtkante Stellingmolen
363.821 Winterswijk De Meenkmolen Achtkante Beltmolen
362.002 Wehl Bernadette Ronde Stenen Grondzeiler
360.280 Klarenbeek De Hoop Achtkante Stellingmolen
360.129 Bredevoort De Prins van Oranje Ronde Stenen Beltmolen

SVGM Naar boven