Beleidsplan 2024-2029

Stichting Vrienden van de Gelderse Molen

1. Inleiding

In dit beleidsplan wil het bestuur van de SVGM, hierna te noemen “de Stichting”, haar beleid vast leggen voor de komende periode. Voor de actualiteit zal het plan indien nodig tussentijds worden aangepast aan de veranderende omstandigheden.
In elk geval zal een jaarlijkse toetsing plaatsvinden.

2. Strategie

De statutaire doelstelling van de SVGM luidt: “Het bevorderen van het behoud en in werking houden van de in de provincie Gelderland aanwezige wind-, ros- en waterradmolens.

De SVGM is een stichting zonder winstoogmerk. Alle beschikbare middelen worden uitsluitend en alleen ingezet voor de doelstelling van de Stichting.

De leden van het bestuur ontvangen voor hun werkzaamheden generlei vorm van beloning. Wel kunnen gemaakte onkosten worden vergoed. De feitelijke kosten in verband met het bijhouden van het administratieve beheer van de organisatie, worden vergoed.

Voor het overige zijn de statuten van de Stichting leidend voor het algehele beleid. In geval van ontbinding van de Stichting dient het liquidatiesaldo volledig te worden aan aangewend in overeenstemming met het doel van de Stichting.

3. Beleid

De Stichting tracht haar doel te bereiken door het ondersteunen van het behoud, het in werking houden van en of het in werking brengen van molens in de provincie Gelderland. Om dit doel te bereiken treedt de Stichting op als belangenbehartiger bij overheden ,instellingen, bedrijven en particulieren.
Daarnaast heeft de Stichting een voorlichtende rol naar moleneigenaren, molenliefhebbers en andere geïnteresseerden. Verder zet de Stichting zich in voor kennisoverdracht en promotionele activiteiten over historische molens.
Om de kennis over molens onder de aandacht van een breder publiek te brengen wordt het kwartaalblad: De Gelderse Molen uitgebracht. Het blad kent ruim 300 aangesloten donateurs; daarnaast zijn losse exemplaren verkrijgbaar.
De Stichting bekostigt haar werkzaamheden uit de bijdragen van donateurs, de advertentie-inkomsten en vermogensopbrengsten. Het komende jaar zal de minimale donateursbijdrage worden gehandhaafd op € 20,00 per jaar. De tarieven voor de adverteerders zullen al wél worden aangepast.
Vanwege onderbezetting in het bestuur, is in de afgelopen periode weinig aandacht geschonken aan het actief werven van nieuwe donateurs en adverteerders.
Het ligt in de bedoeling om in de komende periode hier meer aandacht aan te schenken.

De uitgaven van de Stichting bestaan alleen uit drukwerk- porto en administratieve beheerskosten en eventuele promotiekosten om tot uitbreiding van het aantal donateurs te komen.
De vermogensopbrengsten worden alleen besteed aan kosten welke voortvloeien uit activiteiten om de doelstelling van de Stichting te realiseren. Opzet is om de hoogte van het vermogen af te stemmen op de continuïteit van de Stichting.

De Stichting werkt nauw samen met andere stichtingen en instellingen in de provincie Gelderland die eveneens het beheer en onderhoud van historisch erfgoed nastreven. Met name de Vereniging van Moleneigenaren Gelderland die in 2021 is opgericht.
Ook is er een nauwe samenwerking met de vereniging De Hollandsche Molen met betrekking tot de ontwikkelingen binnen het molenveld, in het algemeen en in het bijzonder in de provincie Gelderland.

4. Algemeen

Hoewel het bestuur van de Stichting lange tijd een minimale bezetting heeft gekend, is het thans weer volledig op sterkte.
De werkzaamheden van de Stichting worden uitgevoerd door de bestuursleden, aangevuld met enkele vrijwilligers.
De uitgave van het kwartaalblad “De Gelderse Molen” word verzorgd door de redactiecommissie. Deze werkt onafhankelijk van het bestuur.

In het voorgaande beleidsplan werd aangegeven dat de behoefte werd gevoeld aan personele ondersteuning op basis van middelen die door de provincie Gelderland beschikbaar zouden worden gesteld. Op basis van een advies, uitgebracht door de vereniging ‘De Hollandsche Molen’ werd in 2021 een vereniging van moleneigenaren opgericht, de Gelderse Molenfederatie, hierna te noemen de Federatie. De leden van van het bestuur van de Stichting vormen teven het bestuur van de Federatie.

Ook werd door de Provincie Gelderland een driejarig subsidiebedrag beschikbaar gesteld voor het aanstellen van een Gelderse Molenconsulent. Organisatorisch is deze consulent deze 3 jaar ondergebracht bij de nieuw gevormde vereniging Gelderse Molen Federatie.
Momenteel wordt een onderzoek uitgevoerd om te komen tot een definitieve financieringsvorm voor de molenconsulent in samenhang met de Gelderse Erfgoed Alliantie.
In hoeverre de uitkomsten van dit onderzoek zijn weerslag zullen hebben op de ontwikkelingen ten aanzien van de Molenfederatie en van de Stichting moet worden afgewacht.
Voorop gesteld blijft echter dat de Stichting zich zal blijven inzetten voor het belang van de in Gelderland aanwezige water- wind- en rosmolens.

5. Slot

De stichting is geregistreerd als ANBI instelling onder nummer RSIN 64.50.520.
Ingaande 1 augustus 2012 is de titel culturele ANBI toegekend.

Harderwijk, 26 augustus 2024.



Afdrukbare versies

Het beleidsplan van de stichting voor de jaren 2024 t/m 2029 is hier op te halen als pdf.
Het beleidsplan van de stichting voor de jaren 2017 t/m 2020 is hier op te halen als pdf.
Voor de tussenliggende jaren is er door de reorganisatie geen beleidsplaan gemaakt.